35 års erfaring​

Stor tilfredshed​

Højt fagligt niveau​

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

Svamp i munden​

Hvad er svamp i mundhulen?

Svamp i mundhulen er en infektion i mundhulens slimhinde med en gærsvamp, der hedder Candida albicans. Trøske er egentlig betegnelsen for en forbigående Candida-infektion i mundhulen hos spædbørn. Her er begrebet dog udvidet til også at omfatte Candida-infektioner i mund og svælg hos voksne, det såkaldte Candidiasis - svamp i mundhulen.

Svampen Candida findes i mundhulen hos næsten halvdelen af befolkningen. Alle med tandprotese har Candida uden nødvendigvis at være generet af det.

Svampen bliver først et problem, når der af en eller anden grund sker en ændring i kemien i mundhulen, der favoriserer Candida på bekostning af de andre mikroorganismer, som findes i munden. Ændringer kan blandt andet skyldes sukkersyge, behandling med antibiotika, kemoterapi, stofmisbrug, fejlernæring og immundefekter (for eksempel ved stigende alder og aids). Nyfødte børn og personer med stofskiftesygdomme er også særligt udsatte for at få svamp i mundhulen.

Personer med dårligt siddende tandproteser kan udvikle lokal irritation, der danner indgangsport for Candida. Hos disse personer ses let fugtige, blegrøde revner i mundvigen, den såkaldte Rhagader, som tegn på en infektion med Candida.

Svamp i munden viser sig som fløde-farvede eller gullige pletter i munden.​

Hvad er tegnene på svamp i munden?

- Hvide, flødefarvede eller gullige pletter i mundhulen. Pletterne er let hævede fra underlaget. Der er normalt ingen smerter i området under pletterne

- Hvis pletterne skrabes af, efterlades der ofte små, let blødende og ømme sår

- Hos voksne kan svamp i mundhulen give en ubehagelig brændende fornemmelse i mund og svælg

Hvad kan man selv gøre?

Mundhulen kan være så følsom, at det er vanskeligt at gennemføre normal mundhygiejne

1. Brug derfor en meget blød tandbørste.

2. Det hjælper ofte at skylle munden i en brintoverilteopløsning. Køb 3% brintoverilte, for eksempel på apoteket, og kom en spiseskefuld i et glas vand. Brug dette til at skylle munden med

Hvis man har mistanke om svamp i mundhulen, bør man kontakte sin tandlæge. En række andre sygdomme kan give lignende billeder, men skal behandles anderledes.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at svamp i mundhulen kun opstår, hvis der er sket ændringer i mundhulens kemi. Disse ændringer kan skyldes sygdomme i helt andre organsystemer. Derfor er det vigtigt at kontakte sin tandlæge.​​

Hvordan behandles svamp i mundhulen?

Først og fremmest skal det, der udløste infektionen fjernes. Det kan dreje sig om at investere i en ny og bedre siddende tandprotese eller at få korrigeret sin sukkersyge. Hos aids-patienter er det ikke altid muligt at korrigere immundefekten, og her må man bruge systemiske svampemidler.

Sideløbende med behandlingen af den udløsende årsag vil man blive tilbudt behandling med et middel til lokal behandling af svampen.​​

FAKTA:

Hvordan stiller tandlægen/lægen diagnosen svamp i munden?

​- Hos spædbørn stilles diagnosen som regel på det kliniske billede, eventuelt kombineret med et svampeskrab

- Hos voksne gælder, at mange andre lidelser, deriblandt forstadier til kræft, kan give anledning til lignende billeder. Derfor er det vigtigt, at man henvender sig til sin læge, så man kan blive ordentligt undersøgt og behandlet.

I de tilfælde, hvor svampen opstår på baggrund af sygdom i andre organsystemer, for eksempel aids, kan pludselig og meget voldsom svamp være et tegn på en forværring i grundsygdommen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på disse og lignende forandringer, så man kan søge hjælp i tide.​

​Udsigt for fremtiden

Hvis det, der udløste Candida-infektionen, kan bringes under kontrol, vil infektionen svinde i løbet af få dages lokalbehandling med et svampemiddel.

I svære tilfælde, eller hvor infektionen breder sig, vil man blive tilbudt systemisk behandling, eventuelt som indsprøjtninger.

Kontakt

​Tandlægerne Grangårdscentret

9530 Støvring

Telefon: 98 37 20 38

Send mail - Find vej

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

ADRESSE:

Tandlægerne Grangårdscentret

Grangårdscentret 31

9530 Støvring

Tlf. 98 37 20 38

Send en mail

CVR: 38682903​

GODE LINKS:

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 25 anmeldelser på Facebook