35 års erfaring​

Stor tilfredshed​

Højt fagligt niveau​

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

​Helproteser

Erstatning for mistede tænder

Helproteser anvendes, hvis alle tænder har måttet fjernes og der er oftest kun hos den ældre generation.

Yngre mennesker vil yderst sjældent opleve, at deres generation skal bære helprotese. Inden man beslutter sig for at trække de sidste tænder ud, er det vigtigt at undersøge, om enkelte af tænderne kan bevares som støtte for en delprotese.

Man skal ligeledes overveje mulighederne for indsættelse af implantater. Det kan være en vanskelig og sej kamp at være protesebærer og komme igennem måltiderne.

Protesen kan erstatte de tænder som du har mistet.​

Hvad med kost?

Ofte må man vælge kost, der kan tygges med proteserne, hvilket betyder at protesebærere må undlade mange ting.

I overmunden kan protesen som regel fremstilles, så den suger sig godt fast i ganen. I undermunden ligger protesen løst på gummen og selvom man har gode teknikker til at udnytte muskulaturen, er det ofte vanskeligt at få en tilfredsstillende protese i undermunden.

Mange patienter har kun lidt gumme tilbage i undermunden og bliver aldrig rigtig dus med protesen.​

​​Protesen sidder godt fast.

Hold protesen ren!

God mundhygiejne er vigtig, så man undgår dårlig ånde. Skyl munden og børst protesen grundigt efter hvert måltid.

En tandprotese skal børstes grundigt morgen og aften med en rigtig protesetandbørste og flydende håndsæbe, som ikke skader protesen. Det er derudover vigtigt at børste gummer og gane med en blød tandbørste for at stimulere blodcirkulationen.

Protesen kan gå i stykker, hvis man taber den. Det kan undgås, hvis man fylder lidt vand i håndvasken, så protesen lander blødt. Er uheldet ude så kontakt klinikken.

Særlig vanskelige belægninger/tandsten kan være svære at fjerne uden at beskadige protesen. Kontakt klinikken for at få renset og oppoleret protesen.

Mund og slimhinder forandrer sig med alderen. Det betyder, at protesen mister sin pasform. Hvis ikke protesen justeres, kan der opstå tale og tyggebesvær. Er man uheldig, kan der opstå tryksår, svampeinfektioner og muskelproblemer. Vi anbefaler et årligt eftersyn af tandprotesen.

Vores kliniske tandtekniker Mikael Frank foretager kontrol af proteser.

FAKTA:

​I dag kan proteser isættes samtidig med at man fjerner de sidste tænder, således at man ikke har nogen tandløs periode. En sådan protese betegnes en immediat protese. Når man har fået isat en sådan protese, skal den senere justeres for at tilpasses de ændringer, der sker i knogleunderlaget og denne er særlig hurtig i måneder lige efter at tænderne er trukket ud.

Der sker en individuel, men fortløbende, forringelse af proteseforholdene fordi gummerne svinder. Dette betyder, at protesebærere skal få vurderet proteserne og deres pasform én gang om året hos tandlæge eller tandtekniker. Samtidig kan man få vurderet mundhulen, således at sygdomsprocesser ikke får lov at udvikle sig.

Enkelte patienter er meget mundtørre og har meget sarte slimhinder, der har vanskeligt ved at tåle trykket fra protesen. I sådanne tilfælde kan man give protesen et blødt gummiunderlag, som ikke er så hård ved slimhinderne. Protesen opleves på denne måde mere behagelig, fordi den fjedrer lidt, når man bider på protesen. Gummilaget skal dog udskiftes med relativt hyppige mellemrum.

Problemer i starten med protesen

Tale: I starten kan talen lyde anderledes, men det er næsten altid forbigående. Øvelse gør mester, derfor kan højtlæsning være en udmærket genvej til normal tale.

Ømhed: Det er næsten umuligt at undgå en vis ømhed de første par dage, men forsvinder den ikke derefter skal du ringe til klinikken. Tag protesen ud, hvis det gør for ondt, men hav den altid i mindst 3 timer før du kommer, da det ellers er umuligt at se, grunden til ømheden. Ret aldrig selv på den.

Rene tænder: Skyl gerne efter hvert måltid, da det ikke kan undgås, at der kommer madrester ind under protesen, når du spiser. Brug altid en protesebørste, koldt vand og alm. flydende håndsæbe. Fyld vand i håndvasken, hvis protesen skulle smutte fra dig. Tandsten på protesen kan fjernes med eddike - spørg i øvrigt din tandplejer.

Underforing: Hvis du har fået lavet delprotesen samtidig med du har fået fjernet tænder, så skal protesen underfores efter ca. 3-6 mdr., da gummerne svinder.

Læg proteserne i vand om natten. Gummer og gane har godt af at "hvile" og der kommer ilt til slimhinderne i munden. Protesen er fremstillet i plast/akryl og dette materiale "lukker" for iltadgang til proteseunderlaget.

Skader i mundhulen efter uheldig belastning af en ikke veltilpasset protese, ses desværre en gang imellem. Mange af de skader vi konstaterer, kræver operativ behandling - inden en ny tandprotese kan fremstilles.​

Hygiejne

Til børstning af protesen anbefales alm. flydende håndsæbe og en god protesebørste (tandpasta vil lave ridser i protesen, og misfarve den med tiden). Husk ligeledes at børste gummerne og ganen. Her er en blød tandbørste at foretrække. Tandpasta skal anvendes når gummer og gane børstes. Giver ren smag i munden.

Læg proteserne i vand om natten. Gummer og gane har godt af at "hvile" og der kommer ilt til slimhinderne i munden. Protesen er fremstillet i plast/akryl og dette materiale "lukker" for ilt adgang til proteseunderlaget.

Skader i mundhulen efter uheldig belastning af en ikke veltilpasset protese, ses desværre en gang imellem. Mange af de skader vi konstaterer, kræver operativ behandling - inden en ny tandprotese kan fremstilles.

HUSK

Det er bedre at forebygge end at helbrede. Derfor er det vigtigt, at få efterset protesen mindst en gang årligt.​

Kontakt os og bestil tid idag

Ring til os og bestil tid på 98 37 20 38 eller send en mail med eventuelle spørgsmål.

Kontakt

​Tandlægerne Grangårdscentret

9530 Støvring

Telefon: 98 37 20 38

Send mail - Find vej

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

ADRESSE:

Tandlægerne Grangårdscentret

Grangårdscentret 31

9530 Støvring

Tlf. 98 37 20 38

Send en mail

CVR: 38682903​

GODE LINKS:

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 25 anmeldelser på Facebook