35 års erfaring​

Stor tilfredshed​

Højt fagligt niveau​

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

Den sunde tand​

Den sunde tand

Den bedste måder at beskytte og vedligeholde dine tænder, er regelmæssige undersøgelser på klinikken, typisk hver 3.-12.måned.

Ved alle undersøgelser gennemgår vi:

  • Alment helbred
  • Medicin forbrug
  • Bid- og kæbefunktion
  • Slimhinder
  • Tandkød
  • Tænder

Vi gør meget for at informere dig om dine tænder, så du kan opnå en optimal tandstatus og forståelse for dine tænder.

Derudover lægger vi stor vægt på det forebyggende arbejde. Ved intensiv forebyggelse kan man bl.a. stopper begyndende huller (hullerne bliver inaktive), som derfor ikke skal laves. Derved undgår man større behandlinger, og sparer mange penge på lang sigt.​​

Spørg klinikkens tandplejere. For at forhindre tandsygdomme, skal man sørge for god hjemmetandpleje, Vore tandplejere er utrolig gode til at vejlede om dette.

Vore tandplejer anbefaler:

  • Glide tandtråd
  • Tandstikker med gummi.
  • Flaskehalsbørster til mellemrummene.
  • El-tandbørste
  • Evt. tandpasta med ekstra fluorindhold.

Forebyggelse er bedre end behandling!​​

FAKTA:

Personlig Tandpleje

​Fra naturens hånd har vi fået stærke tænder, der er skabt til at holde hele livet. Emaljen, som beskytter tandbenet (dentinen), er kroppens hårdeste væv. Tandsygdomme opstår på grund af bakteriebelægninger på tænderne.

Huller i tænderne - caries - opstår når bakterier på tænderne omdanner sukker til syre. Hvis bakterierne får lov til at sidde uforstyrret på tænderne, vil de efterhånden danne så megen syre at tanden ætses. Efter en tid kan ætsningen af tanden være så kraftig at skaden kan ses - der er caries. Caries i tænderne opstår typisk de steder, hvor bakterierne er sværest at fjerne. Det er bl.a. i furerne på kindtændernes tyggeflader, langs tandkødsranden, og i mellemrummene hvor tandflader støder op mod hinanden.

Tandkødsbetændelse opstår når bakterierne får lov at sidde ved tandkødsranden. Bakterierne irriterer tandkødet og får det til at hæve og blive rødt, og det kan bløde ved tandbørstning. Bløder tandkødet ved tandbørstning, er det et sikkert tegn på tandkødsbetændelse. En tandkødsbetændelse, der ikke bliver behandlet, kan udvikle sig til parodontose, som er en sygdom i kæbeknoglen. Kæbeknoglen sidder umiddelbart under tandkødsranden, som danner tandkødslommen. En sådan tandkødslomme vil i et sundt tandkød være 2-3 millimeter. Hvis der gennem længere tid har været en tandkødsbetændelse, vil knoglen omkring tanden blive nedbrudt og trække sig tilbage fra tandkødsranden. Det betyder, at tandkødslommen bliver dybere. Nu kan tandsten og bakterier få mulighed for at trænge dybt ned under tandkødet og skabe yderligere betændelse. Så er der tale om parodontose, der omgående skal behandles for at undgå større skader på knoglen og tab af tænder. Rygning fremmer parodontose.

Daglig tandbørstning kan holde bakteriemængden nede på et niveau, der hindrer udviklingen af caries/tandkødsbetændelse. Det vigtigste er, at tandbørstens hoved er lille. Brug gerne en elektrisk tandbørste, så du kan komme til alle steder. Hårene på børsten skal være bløde, så de ikke skader tænder og tandkød. En af de mest effektive børstemetoder er gnubbemetoden. Hold tandbørsten i en skrå vinkel, så du rammer tandkødsranden. Bevæg børsten i små, gnubbende cirkler og tryk kun så meget, at du kan mærke, at børstehårene renser godt ved tandkødsranden og i mellem tænderne. Det er her, belægningerne er svære at fjerne, og her, årsagen til caries og tandkødsbetændelse skal findes.

Tandtråd bruges i de snævre tandmellemrum, hvor tandbørsten ikke kan komme ind, og hvor der ellers vil opstå mellemrums caries og tandkødssygdomme. Sno tandtråden omkring to fingre. Før forsigtigt tråden ind i tandmellemrummet med en savende bevægelse og rens begge sider af mellemrummet. Husk at komme helt ned i tandkødslommen. En såkaldt tandtrådsholder kan være en stor hjælp for mange. Den letter især rensningen omkring kindtænderne.

Tandstikker bruges de steder, hvor tandmellemrummene er tilpas store. Tandstikkeren skal være af træ og trekantet, så den passer ind i tandmellemrummet. Fugt tandstikkeren ved at sutte på den og kom lidt tandpasta på. Før den frem og tilbage i tandmellemrummet nogle gange. Hold tandstikkeren vandret for ikke at beskadige tandkødet. Hvis tandstikkeren føres skråt ned mod tandkødet, kan den blive presset ind i tandkødet og beskadige dette. Interdentaltandbørste ("flaskerenser") kan bruges, hvis der er meget plads mellem tænderne.

Gode råd

​Tandbørstning bør foregår regelmæssigt, og helst 2 gange dagligt, mens tandtråd og/eller tandstikker bør anvendes mindst 3 gange om ugen.

Tandtråd/tandstikker behøver ikke at blive anvendt i forbindelse med tandbørstning, men kan sagtens blive brugt på andre tidspunkter af dagen f.eks. på arbejdspladsen i middagspausen eller om aften inden Tv-avisen.

Der er et utal af forskellige hjælpemidler til tandpleje på markedet. Nogle bedre end andre. Støvring Tandplejeteam er interesseret i, at vores patienter får den bedste behandling. Når det drejer sig om forebyggelse af huller i tænderne og tandkødssygdomme, står vi gerne til rådighed med professionel information og instruktion. Vi kan desuden anbefale, at man bruger vores rådgivning inden hjælpemidler anskaffes. Vi forhandler kvalitets produkter, vi kan stå inde for.

Kostvejledning

​God kost har stor betydning for sunde tænder, og god tandsundhed er vigtig for at kunne spise grov og sund kost. Gode kostvaner bygger på følgende syv råd:

1). Spis meget brød og gryn. 2). Spis frugt og mange grøntsager hver dag. 3). Spis kartofler, ris eller pasta hver dag. 4). Spis ofte fisk og fiskepålæg - vælg forskellige slags. 5). Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold. 6). Brug kun lidt smør, margarine og olie. 7). Spar på sukker og salt.

Isoleret set er sukker i kosten ikke et problem for tænderne, når blot tænderne er helt rene for bakterier. Hyppig indtagelse af sukker kan øge den hastighed, som et hul i tanden udvikler sig med. Men kun hvis bakteriebelægninger får lov til at udvikle sig uforstyrret. Huller i tænderne skyldes altså bakterier, som findes i mundhulen. Bakterier, som får fred og ro på tænderne, udvikler sig til bakteriebelægninger. Bakteriebelægningerne spiser kulhydrater/sukker og deres affaldsprodukt er syre. Denne syre opløser tandemaljen og giver huller i tænderne Kostens skadelige virkning er imidlertid ikke kun et spørgsmål om sukkerindholdet. Det er også et spørgsmål om, hvor klæbrig og klistret kosten er. Jo længere maden får lov at sidde fast på tænderne, jo længere tid har bakterierne til at danne syre. Hård og fiberrig kost får til gengæld spytproduktionen til at stige og syreproduktionen til at falde. Samtidig forstyrrer den hårde kost også bakterierne på tænderne mere end blød og flydende kost.

Børst tænderne, før du spiser slik. Det fjerner de bakterier, der kan omdanne sukkeret til syre. Spis ikke slik og drik ikke sodavand eller læskedrikke hele dagen. Drik vand når du er tørstig. Drik kun sodavand og læskedrikke i forbindelse med måltider. Spis slik i forbindelse med afslutning på måltider, hvor spytmængden er størst. Dermed udnyttes spyttet bedst som beskyttende faktor mod huller i tænderne. Giv ikke små børn sukker eller honning på sutten eller juice/saft i sutteflasken.

Det er ikke antallet af gange, man børster tænder, det er afgørende, det er kvaliteten af tandbørstningen, der betyder noget.

Skal du ud at rejse

​Skal du opholde dig i udlandet gennem længere tid, eller skal du blot være rimeligt sikret mod uforudsete tandproblemer, så læs videre.

Et eftersyn med oversigtsbilleder, kan afgøre om der skal udføres nødvendig behandling, før afrejsen.

Visdomstænder er ofte årsag til problemer og bør undersøges, hvis man skal til Himalaya eller på en tur over Atlanten på en tømmerflåde. Kan man forudse at de vil give problemer, skal de fjernes.

Du kan alligevel være uheldig og miste en fyldning eller få betændelse et eller andet sted. Vi kan sammensætte et lille "rejseapotek", som kan være til stor hjælp.

Kontakt os og lad os høre om dine rejseplaner.

Kontakt

​Tandlægerne Grangårdscentret

9530 Støvring

Telefon: 98 37 20 38

Send mail - Find vej

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

ADRESSE:

Tandlægerne Grangårdscentret

Grangårdscentret 31

9530 Støvring

Tlf. 98 37 20 38

Send en mail

CVR: 38682903​

GODE LINKS:

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 25 anmeldelser på Facebook