35 års erfaring​

Stor tilfredshed​

Højt fagligt niveau​

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

Tandskader efter anorexi og bulimi​

Tandlægen bør taget fat i problemet!

Anoreksi og bulimi giver ofte slid- og syreskader på tænderne. Den mavesyre, der kommer i kontakt med tændernes emalje i forbindelse med opkast, er meget, meget stærk og opløser emaljen. Emaljen bliver dermed svagere og slides lettere. Dette er en skade for livstid og kan – hvis den er voldsom - kun afhjælpes ved omfattende og oftest bekostelig tandbehandling.

Tandlægen eller tandplejeren har en pligt til tale med patienten, hvis han eller hun oplever, at der er noget, der ikke hænger sammen. Det er ikke for at snage, det er for at hjælpe.

​​

Tillid patient og behandler imellem

For at kunne løse problemet gælder det, at patienten har tillid til behandleren! Ingen tillid – ingen kommunikation.

Erkendelsen af, at der er et problem, er for patienten oftest den største forhindring, fordi der er så mange tabuer.

Behandleren bør opfordre patienten til at tage det alvorligt og søge hjælp, eventuelt via en Patientforening, samt overveje om der skal tages kontakt til forældre eller andre. Men tilliden der er mellem behandleren og patienten må ikke bringes i fare.

​​

Behandling

Tandlægen eller tandplejeren bør foretage hyppige fluorpenslinger og eventuelt lægge en forsegling på de berørte tandflader.

Patienten skal tygge sukkerfrit tyggegummi for at fremme produktionen af spyt, der renser tænderne og neutralisere syren. Der skal bruges tandpasta med minimalt slibemiddelindhold.​

Et eksempel på hvordan tandlægen kan forbedre tandskader forårsaget af spiseforstyrrelser.​

FAKTA:

​Børn og helt unge udvikler i stigende grad spiseforstyrrelser. Helt ned til fem-seks-årsalderen rammes børn af anoreksi eller bulimi. En norsk opgørelse har vist, at ud af 229 patienter, der blev behandlet for spiseforstyrrelser i løbet af fire år, var der 48 under 12 år. Det er de mange krav, der stilles til børnene fra forældre og omgivelser, der resulterer i spiseforstyrrelser, påpeger eksperter. Også moden og skønhedsidealet medvirker til, at børn fokuserer på deres udseende og måske udvikler en spiseforstyrrelse.

Tandlæger/tandplejere kan hurtigt opdage, om de unge, kvindelige (og mandlige) patienter lider af en spiseforstyrrelse. Anoreksi og bulimi medfører nemlig ofte syre- og slidskader på tænderne. Tandlæger/tandplejere kan hurtigt opdage, om de unge, kvindelige (og mandlige) patienter lider af en spiseforstyrrelse. Anoreksi og bulimi medfører nemlig ofte syre- og slidskader på tænderne, fordi mange med en spiseforstyrrelse overspiser og kaster op bagefter. For nogle foregår dette mange gange om dagen.

Tandlægen/tandplejeren kan:

1). Sørge for at vinde tillid til patienten. For kun derigennem kan han nærme sig en åbning til at tale om problemet. Ingen tillid - ingen kommunikation!

2). Opfordre patienten til at tage problemet alvorligt og søge hjælp. Det kunne bl.a. være i første omgang at tage kontakt til en patientforening. Det er mange gange det største og sværeste skridt at skulle tage. Det overhovedet at tale med andre om det kan være så provokerende og skamfuldt, at det nok ikke sker lige med det samme. Giv personen tid! Men kontakten til en, som kender til de ting/tanker, der foregår i personen, giver en utrolig tillid og for mange en tro på, at det kan blive anderledes.

3). Overveje om, der skal tages kontakt til forældre, sundhedsplejeske eller lærer. Men sørg for ikke at bryde den tillid du har opnået til personen, for så er meget tabt allerede her. En stor del af denne problematik handler om tillid og "svigt".

4). Forebygge skader på tænderne ved at foretage hyppige fluorpenslinger og evt. klæbe syremodstandsdygtig plast på bagsiden af tænderne.

5). Opfordre til at tygge sukkerfri tyggegummi. Det fremmer spytproduktionen og neutraliserer syren.

6). Anbefale tandpasta med lavt indhold af slibemiddel.

7). Anbefaler, at der IKKE børstes tænder lige efter opkastning, da emaljen er sårbar på grund af syren.

Skader

De typiske skader ved syreangreb er afrundede tænder, hvor de naturlige konturer udviskes. Problemet med huller opstår ved at syren påvirker området mellem fyldning og tand så der bliver en utæthed, hvor bakterierne kan trives og give nye huller. Hertil kommer at patienterne får et meget voldsomt slid på tænderne idet syren hjælper til med at fjerne tandsubstans.​

Kontakt

​Tandlægerne Grangårdscentret

9530 Støvring

Telefon: 98 37 20 38

Send mail - Find vej

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

ADRESSE:

Tandlægerne Grangårdscentret

Grangårdscentret 31

9530 Støvring

Tlf. 98 37 20 38

Send en mail

CVR: 38682903​

GODE LINKS:

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 25 anmeldelser på Facebook