35 års erfaring​

Stor tilfredshed​

Højt fagligt niveau​

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

​En bidskinne kan afhjælpe

Hovedpine kan skyldes dårligt sammenbid

Hovedpine kan i nogle tilfælde mindskes med en bidskinne, men skinnen kan også afhjælpe et dårligt sammenbid, beskytte tænderne mod slid eller aflaste smertende kæbeled.

​Dårligt sammenbid

Dårligt sammenbid kan undertiden sættes i forbindelse med overbelastning af tyggemusklerne - hvilket kan give hovedpine. Smerter og knæklyde i kæbeleddene, besvær med at tygge, ømme tænder (specielt om morgenen) eller problemer med at tænder og fyldninger knækker, kan samtidig afhjælpes med en bideskinne.

Underkæbens stilling ændres en smule med skinnen.

Mange skinner bruges for at rette op på et dårligt sammenbid.

Under denne genopretning ændres underkæbens stilling en lille smule - det er meningen. Man kan mærke forandringen, når man tager skinnen ud. Det føles, som om tænderne ikke rigtigt passer sammen. Først når underkæben ikke længere forandrer stilling er bidskinnen passet helt til. Hvis der er stor forskel mellem det gamle og det nye bid, kan en mindre eller større korrektion på tænderne være nødvendig. Dette vil tandlægen vurdere og orientere nærmere om.

I begyndelsen kan behandlingen med skinne give ømhed i tænder og kæber, hovedpine eller forværring af en eksisterende hovedpine, eller bidændringen kan virke som en fejl.​

Skinnetype

​Den hesteskoformede hårde bideskinne (Rfs-skinnen), anvendes hvis der skal rettes på sammenbiddet fx. i forbindelse med stærkt slid. Rfs-skinnen er den mest anvendte skinne ved behandling af bidfunktionsproblemer.​

​Snorkeskinnen fra Odense Universitetshospital

Snorkeskinnen kan afhjælpe symptomer som søvnløshed, koncentrationsbesvær, træthed og hovedpine forårsaget af snorken og let til middelsvær Obstruktiv søvnapnø.

Snorkeskinnen er udviklet til voksne for at eliminere, eller i hvert fald formindske, snorken og let til middelsvær søvnapnø, og den bliver lavet efter mål til hver enkelt patient.

Komfort

Snorkeskinnen er komfortabel og let at anvende.

Holdbarhed

Snorkeskinnen laves i et akrylmateriale, som naturligvis opfylder alle medicinske krav.

Tilvænning

Du skal vænne sig til at bruge skinnen de første par nætter. De fleste patienter oplever en let ubehagelig følelse i kæben eller tænderne, og nogle patienter oplever en øget spytproduktion. Disse symptomer er dog af kort varighed, og indenfor 2 uger er langt de fleste patienter blevet vant til at sove med skinnen, og oplever ikke flere generende symptomer.

​Snorkeskinne

​Snorkeskinne i munden.

Det er muligt, at du mærker en forandring i sammenbiddet om morgenen (at tænderne ikke "passer" sammen). Denne fornemmelse forsvinder som regel indenfor 1 time. At tygge på tyggegummi i 5-10 minutter kan fremskynde kæben til at vende tilbage til sin normale position. Du bør tage kontakt til din tandlæge, hvis problemet ikke forsvinder.​

Rengøring af skinnen

Børst skinnen efter brug med en tandbørste, og læg den i en skål med en brusetablet til rengøring af proteser ca. 2 gange ugentligt.

Kontrol

Du skal til kontrol hos os efter 2-3 uger og eventuelt efter 3 måneder.

Læs artikel om snorkeskinne ved at trykke HER.​

FAKTA:

Bidfunktionsproblemer

Hvis tænderne i over- og underkæben ikke passer sammen, kan det føre til overbelastning af tyggemusklerne. Er dine tyggemuskler overbelastet kan det give problemer med bidfunktionen, myoser og overbelastning af kæbeleddet. Man overbelaster typisk tyggemusklerne om natten ved ubevidst at skære tænder eller presse tænderne sammen. Men man kan også gå og presse tænderne sammen i løbet af dagen.

Hyppighed

Problemer med bidfunktionen kan opstå i alle aldre - fra barndom til alderdom.

Årsag

Den mest almindelige årsag til bidfunktions- og kæbeledsproblemer er, at der ikke er harmoni mellem tænderne i over- og undermund, når man bider sammen.

Symptomer

En række symptomer er karakteristiske for bidfunktions- og kæbeledsproblemer:

Træthedsfornemmelse

Et af symptomerne på overbelastning af tyggemusklerne er en fornemmelse af træthed i kinder og ansigt om morgenen (eller om aftenen). Træthedsfornemmelsen fortager sig op ad dagen.

Smerter

Overbelastning af tyggemuskler og kæbeled kan give trykkende eller pressende smerter i ansigt, kinder, kranie, nakke, øre og kæbeled. Smerterne opleves tit andre steder end der, hvor myoserne sidder. Overbelastning af de tyggemuskler, som hæfter inde i kæbeleddet kan fx give ørepine. Spændingerne kan forplante sig til halsen., hvor mange oplever en ubehagelig stramning i halsen. Smerterne kan også sidde over kindbenene og forveksles med kæbehulebetændelse.

Hovedpine

Overbelastning af tyggemusklerne fører meget ofte til spændingshovedpine, som typisk er til stede om morgenen, når man vågner.

Lyde

Hvis man ubevidst skærer tænder om natten, er det ofte forbundet med meget ubehagelige lyde for omgivelserne. Hvis overbelastningen har forplantet sig til kæbeleddet, kan der også opstå lyde herfra ved bevægelse. Det kan være i form af et højt smæld eller mere dumpe lyde. Lydene behøver ikke at være forbundet med smerte, men kan være det. Lydene fra kæbeleddet opstår, når den bruskskive, som sidder mellem kæbeled og kranium, ikke bevæger sig i takt med kæbens bevægelser.

Variation i symptomerne

Bortset fra lyde fra leddene, svinger symptomerne som regel i takt med, hvor stresset man er. Symptomerne er som regel værre i stressede perioder end i afslappede perioder - fx når man holder ferie.​

Hvad kan man selv gøre?

Har man nogen af de nævnte symptomer, er der kun et at gøre: Gå til tandlægen.

Undersøgelse

Tandlægen kan som regel se og mærke tegn på overbelastning:

Tyggemusklerne vil være spændte og ømme ved tryk.

Kæbeleddet kan være ømt ved tryk og give lyde ved bevægelse

Gabeevnen kan være nedsat ligesom selve gabebevægelsen ofte vil være skæv

Tænderne bider ofte uharmonisk sammen

Der kan være slidmærker på tænderne

Ved problemer med kæbeleddet kan det være nødvendigt at tage nogle specielle røntgenbilleder for at se, om der er tegn på slidforandringer i leddet. Det er langt fra alle tandlæger, der har de specielle røntgenapparater, som er nødvendige. Det kan derfor være nødvendigt at henvise patienten til en røntgenklinik eller specialtandlæge, som har apparaturet.

Forløb

Smerter i forbindelse med bidfunktions- og kæbeledsproblemer kan næsten altid fjernes ved at bruge en bidskinne. Efter nogle måneder kan mange undvære skinnen. Kommer smerterne igen, må skinnen igen findes frem af skuffen.

Selve lydene fra kæbeleddet må de fleste lære at leve med, selv om brug af en bidskinne med tiden kan være med til at dæmpe lydene.

Behandling

Smerter ved bidfunktions- og kæbeledsproblemer kan normalt afhjælpes ved at bruge en hård bidskinne, som aflaster tyggemuskler og kæbeled. Den kan normalt kun anvendes om natten, da man ikke kan spise og taler dårligt med skinnen i munden. Skinnen kan fx udmærket anvendes, når man ser TV.

Ved skævt bid kan tandregulering komme på tale. Vurdering af behovet for tandregulering gøres af en specialist i tandregulering (ortodontist). Både børn og voksne kan få rettet tænder.

Bidfunktions- og kæbeledsproblemer opstår også ofte hos folk med protese. Hvis tandlægen skønner, at problemerne skyldes, at proteserne ikke er korrekt udformet eller ikke sidder ordentlig fast, bør man overveje at få lavet nye proteser. Hvis proteserne er i orden, kan man sagtens lave en bideskinne, som kan sættes ovenpå protesen.​

Kontakt os og bestil tid idag

Ring til os og bestil tid på 98 37 20 38 eller send en mail med eventuelle spørgsmål.

Kontakt

​Tandlægerne Grangårdscentret

9530 Støvring

Telefon: 98 37 20 38

Send mail - Find vej

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

ADRESSE:

Tandlægerne Grangårdscentret

Grangårdscentret 31

9530 Støvring

Tlf. 98 37 20 38

Send en mail

CVR: 38682903​

GODE LINKS:

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 25 anmeldelser på Facebook